Piparikakku

Piparikakku

Huomaathan, että tämä kakku täytyy valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Piparikuoren voit paistaa jo aiemminkin.

Piparikuoren muottina käytettävän kulhon koko vaikuttaa täytteiden riittävyyteen. Ole siis tarkkana, ettei kulhosi ole tilavuudeltaan tätä suurempi - tai kasvata täytteen määrää.

Kahdesta eri taikinasta tehty kakku on näyttävä ilman sokerikuorrutustakin! Vaihtoehtoisesti voit käyttää vain yhtä taikinaa ja panostaa enemmän pinnan kuviointiin kuorrutteella. Pinnan voi koristella myös kiinnittämällä siihen sokerikuorrutteen tai suklaasulan avulla sokerimassakuvioita.

12-15 annosta
Piparikuori:
500gMyllyn Paras Vaalea Piparitaikinaa
pieni pala Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa
Vaniljatäyte:
3liivatelehteä
2 ½dlvispikermaa
1 ½rklsokeria
200gvaniljavanukasta
1 ½rklvettä
Karpalotäyte:
5liivatelehteä
3 ½dlvispikermaa
400gkarpaloita
3dlsokeria
½dlvettä
Koristelu:
¼ dlvalkuaista
1 ½dltomusokeria
nonparelleja

Valmistusohje

Peitä teräskulhon (tilavuus 1,9 l) ulkopinta foliolla painellen folio mahdollisimman sileäksi kulhon pintaa vasten. Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön. Kun taikina on sulanut, mutta yhä viileää, aloita leipominen.

Muovaa vaalea taikina tasaiseksi palloksi. Kauli levyksi leivinpaperin päälle tarvittaessa hieman jauhoja apuna käyttäen. Ota pieni pala tummaa piparitaikinaa ja kauli se vähintään yhtä paksuksi levyksi kuin vaalea taikina. Ota lumihiutalemuotilla kuvio tummasta taikinasta ja tee samalla muotilla aukko vaalean taikinalevyn keskelle. Aseta kuvio aukon paikalle ja painele sormenpäällä reunakohdat yhteen. Voit varmistaa kiinnittymisen kevyesti päältä kaulien.

Aseta kulho taikinalevyn keskelle siten, että kuvio on kulhon keskiosan alla. Laita kädet leivinpaperin alle ja kippaa taikinalevy kulhon päälle. Nosta kulho leivinpaperilla vuoratulle pellille ja irrota paperi taikinasta.

Jos kuvio ei osunut täysin kulhon keskelle, voit tässä kohtaa hivuttaa sitä alla olevaa foliota siirtämällä. Painele taikina tiiviisti kulhon pintaa vasten. Huomioi, että taikinan on suositeltavaa olla joka kohdasta yhtä paksu. Tarvittaessa voit ohentaa paksumpia kohtia painelemalla taikinaa alaspäin. Leikkaa ylimääräinen osa alareunasta. Taikina valuu uunissa hieman alaspäin, joten voit jättää taikinan ja pellin väliin muutaman millin raon.

Paista 200 asteessa 15-18 minuuttia. Suojaa pinta loppuvaiheessa foliolla, jotta pinta ei ota yhtään väriä. Näin taikinoiden sävyero säilyy kirkkaana. Anna piparikuoren jäähtyä kulhon päällä. Käännä sitten ympäri ja poista kulho ja folio.

Aseta piparikuori foliolla tuettuna isompaan kulhoon, joka toimii tukena täytteen hyytymisen ajan.

Laita vaniljatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Nosta jääkaappiin, kunnes täytteen pinta on jähmettynyt. Voit nopeuttaa jähmettymistä laittamalla kakun hetkeksi aikaa pakastimeen.

Laita karpalotäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta karpalot. Sekoita kermavaahtoon karpalosose ja sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet.

Sekoita liivatevesi täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan vaniljatäytteen päälle. Nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä noin kolme tuntia.

Laita täytteen päälle kakkulautanen ja kumoa kakku sen päälle. Anna kakun seistä jääkaapissa vuorokausi, jotta täyte ehtii pehmittää piparikuoren. Halutessasi voit tehdä koristelun heti kumoamisen jälkeen.

Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on pieni tylla (2-3 mm) tai pakastuspussiin, jonka päähän leikkaat pienen aukon.

Pursota kuorrutteella lumihiutaleen rajat ja täydennä kuviota haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle nonparelleja tai koristerakeita.

Piparikakku

Resepti:
Kinuskikissa

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)