Muistatko mokkapalat omasta lapsuudestasi? Se kahvinen herkku, joka maistuu kaikille, lapsista isovanhempiin. Mokkapalat on retroherkku, joka ei ole koskaan kadonnut muodista. Vuodesta toiseen mokkapaloja myydään myyjäisissä ja varainkeruubuffeteissa, eikä suotta!

Parasta mokkapaloissa on tietysti kuorrute. Kuorrute, joka on samalla suklainen, mokkainen ja makea. Vielä kun herkullisen kuorrutteen päälle lisätään värikkäät nonparellit tai strösselit ja pehmeä pohja, on valloittava herkku valmis. Mikä parasta, mokkapaloja on helppo valmistaa isollekin porukalle - vaikka koko pellillisen kerralla.

Mokkapalojen erilaiset reseptit ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, mutta varmasti moni niistä on muovautunut aikojen saatossa. Maku on kuitenkin pysynyt yhtä herkullisena. Meidän perheessä paistetaan mokkapaloja jo ainakin kolmannessa sukupolvessa, jos ei jo useammassakin. Jokaisella leivontakerralla mokkapalat katoavat parempiin suihin silmän räpäyksessä.

Ainekset 20 annosta

Pohja
dl
kahvia
200
g
voita
5
kananmunaa
4
dl
sokeria
tl
leivinjauhetta
¾
dl
kaakaojauhetta
Kuorrute
75
g
voita
¾
dl
kahvia
¾
dl
kaakaojauhetta
2
tl
vaniljasokeria
n. 7
dl
tomusokeria
Koristeluun
nonparelleja, strösseleitä, suklaarouhetta

Ohje

  1. Keitä kahvi ja mittaa se kattilaan yhdessä voin kanssa. Kuumenna niin, että voi sulaa. Nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. 
  2. Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
  3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilöiden muutamassa erässä kahvi-voiseoksen kanssa vuorotellen. Kun taikina on tasaista, levitä se uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 36 cm). Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  4. Valmista paiston aikana kuorrute. Sulata voi yhdessä kahvin kanssa kattilassa. Mittaa seoksen joukkoon kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria sen verran, että saat kuorrutteesta paksun, mutta kuitenkin levittyvän kuorrutteen. Kaada kuorrute kuuman pohjan päälle ja levitä esimerkiksi veistä apuna käyttäen kuorrute koko levyn päälle. Ripottele päälle haluamasi koristeet.
  5. Anna mokkapalojen jäähtyä noin 30-60 minuuttia ja nosta pelti sen jälkeen jääkaappiin noin tunnin ajaksi. Leikkaa jäähtynyt mokkapellillinen paloiksi ja säilytä valmiiksi leikatut palat huoneenlämmössä.

VINKKI! Ripottele koristeet kuorrutteen päälle heti kuorrutteen levittämisen jälkeen, koska kuorrutteen pinta jähmettyy nopeasti. Muuten koristeet eivät tartu pintaan kiinni.

VINKKI! Voit käyttää pohjan nesteenä kahvin sijaan myös vettä, maitoa tai mehua.

Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.