Oletko koskaan kokeillut taikataikinaa?

Taikataikina1

Taikataikinan ainesosat löytyvät varmasti joka kodista ja se on helppo tehdä sekä ennen kaikkea siitä saa tehtyä vaikka mitä ihanaa! Erilaisia koristeita, nukkekodin kalusteita ja rekvisiittaa, joulukoristeita tai siihen voi painaa pienet käden tai jalan jäljet muistoksi tai lahjaksi. 

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea siitä voikaan tehdä!

Me otimme käyttöömme lasten kanssa Myllyn parhaan taikataikinareseptin ja yhdessä lasten kanssa päätimme tehdä isänpäivälahjat sekä joulukoristeita. Lasten kädet ovat vielä sen kokoiset, että niistä saa painettua taikinaan jäljet, joten isälle on luvassa isänpäivänä lahjaksi ihanat muistot!

Taikataikina3

Joulun lähestyessä oli luonnollista myös tehdä kuusenkoristeita. Erilaiset piparkakkumuotit näissä pääsivät käyttöön ja keksimme koristella luomukset erilaisilla nonparelleilla sekä muilla kakun koristeilla. Oikeastaan itse toimin vain paistajana, lasten maalatessa ja koristellessa luomuksiaan.

Valmistusvaiheista sen verran, että kaulitessa kannattaa ehdottomasti käyttää jauhoja, taikina tarttuu melko helposti muuten alustaan. On myös hyvä tehdä isommista töistä, kuten tässä tapauksessa kädenjälkitauluista, hieman paksumpia, jotta kädenjäljelle on "tilaa painautua" taikinaan. Kannattaa myös kaulita nämä isommat suoraan leivinpaperille, etteivät ne hajoa siirtäessä. Pienemmät kuviot, kuten joulukoristeet, kannattaa jättää noin 5mm paksuiseksi, että ne kovettuvat kunnolla paistaessa.

Piparkakkumuotit ovat tosiaan mainioita apuvälineitä koristeiden teossa.  Huomioithan myös, että jos haluat ripustusreiän koristeeseen, tulee se tehdä ennen paistamista. Tähän käytimme pillejä apuna.

Isompia töitä, kuten noita kädenjälkitauluja, paistoimme 125 asteessa lähes kaksi tuntia, jotta ne olivat tarpeeksi kuivuneet. Pienemmille riitti samoissa asteissa noin 1h-1h 20min. Kannattaa hieman koputella niitä, ja jos tuntuvat kovilta, ovat kuivuneet tarpeeksi uunissa.

Anna kuivahtaa huoneenlämmössä vielä jonkin aikaa ennen maalausta.

Maalasimme näitä hieman paksummilla akryyliväreillä, myös vesivärit toimivat. Koristeet kannattaa laittaa heti maalaamisen jälkeen, jotta tarttuvat kiinni. Ole nopea, maali kuivuu vauhdilla! 

Taikataikina2

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kotona kokeilimme taikataikinaa. Lapset olivat aivan innoissaan, kuulemma oli tosi hauskaa! 

Nyt odotellaankin sitten kovasti isänpäivää, jotta päästään antamaan lahjat ja joulua, jotta kuusen saa koristella ihan itse tehdyillä koristeilla!

Kannattaa ehdottomasti testata tuota reseptiä, me teimme kaksinkertaisen annoksen, jotta saatiin taikina riittämään ja osa koristeista odottaa vielä maalausta kun kaikkia ei kerralla ehditty koristelemaan. Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.