Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -kilpailu on järjestetty vuodesta 2011 alkaen. Seitsemän voittajaa on siis jo ehditty kruunata.

Piparit ja piparkakkutalot ovat erottamaton osa joulunaikaa. Aiempien vuosien piparitaideteokset ovat osoittaneet, että piparitaikinasta voi muovailla lähes mitä vain. Erilaiset piparkakkutalot ovat olleet hyvin suosittuja, ja kilpailupiparit ovat ilmentäneet myös fantasia- ja jouluaiheita monipuolisesti ja kattavasti. Joukossa on ollut lisäksi paljon erilaisia tunnettuja rakennuksia, kulkuneuvoja tai eläimiä. Piparitaikina taipuu taitavan leipurin käsissä myös muihin luomuksiin.

Edellisinä vuosina kilpailu on saavuttanut suuren suosion ja mukaan on lähetetty toinen toistaan upeampia kuvia piparinleivonnan taidonnäytteistä. Piparien kirjo on ollut laaja ja kilpailu on kerännyt yhteen valtavan määrän erilaisia kekseliäitä, koristeellisia ja oivaltavia luomuksia. Aiempien vuosien teokset ovat olleet hyvin korkealaatuisia ja näyttäviä.

Haastattelimme aiempia Piparinleivonnan Suomen Mestareita. Lue alta, mitä heille nykyään kuuluu ja katso myös heidän rakkaimmat joulureseptinsä. Tarinoihin voit hypätä suoraan alla olevista linkeistä:

Leena Taivalsaari
Ella Ketola
Linda Järvinen
Sari Juntunen
Ninna Mäkinen
Marika Löfgren
Sakari Kannosto

 

Vuonna 2017 kilpailun voitti Leena Taivalsaari Ylöjärveltä. Hän kertoi meille tunnelmia heti voiton jälkeen:

Leena Taivalsaari

Leena koki dramaattisia hetkiä kilpailun aikana, kun hänen luomuksensa osat alkoivat kesken kaiken hajoilemaan. Liian painavan koneen rungon johdosta alasiipi murtui. “Se oli ensimmäinen hetki, kun kädet alkoivat tärisemään kisan aikana – siihen asti olin pysynyt yllättävän tyynenä! Onneksi sokerilla saa kuitenkin vaikka minkä paikattua." 

"En todellakaan uskonut, että tässä oltaisiin. Saman tien kun tästä päästään niin jaetaan lapsille We are the champions -kappale somen kautta!" 

 

Vuonna 2016 kilpailun voitti Ella Ketola Kuopiosta. Kyselimme häneltä kuulumisia vuosi voiton jälkeen:

Piparinleivonnan-Suomen-Mestari-2016-Ella-Ketola

Voisitko kertoa lyhyesti itsestäsi? "Olen 21-vuotias ensihoitajaopiskelija(AMK). Asun tällä hetkellä Kuopiossa opintojen vuoksi, mutta olen kotoisin Eurasta, joka sijaitsee Satakunnassa. Aika kuluu pääosin opintojen ja ensihoidon keikkatöiden merkeissä, mutta vapaa-aikana pyrin harrastamaan esimerkiksi retkeilyä,kalastusta, lenkkeilyä ja leivontaa."

Mitä Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -voittosi merkitsee sinulle ja mitä elämässäsi on tapahtunut voiton jälkeen? "Piparinleivonnan Suomen Mestaruuden voitin tosiaan vuosi sitten ja titteli herättää aina keskustelua sekä jopa hieman huvittuneita reaktioita ihmisissä. Osallistuin kilpailuun useana vuotena peräkkäin pääsemättä finaaliin, enkä olisi uskonut että voitto osuu omalle kohdalle. Ehkä se juuri siitä syystä tuntui hienolta koska siitä oli unelmoinut niin pitkään. Aluksi voiton jälkeen muutamat lehdet ottivat yhteyttä ja halusivat tehdä juttuja ja näin joulun alla on tullut vielä vuoden jälkeenkin samanlaisia kyselyjä. Voiton jälkeen olen jatkanut elämääni samaan malliin kuin ennen kilpailua."

Voisitko jakaa yhden jouluisen suosikkireseptin kanssamme? "Halusin jakaa luumukakun reseptin, sillä se on suosikkini ja kakku joka on kuulunut perheemme jouluun niin pitkään kuin muistan. Ilman sitä ei edes tunnu joululta."

Mikä joulussa on parasta ja miten vältät joulustressin? "Joulussa on parasta rauha ja tunnelma sekä ajanvietto läheisten ihmisten kanssa. Aloitan jouluun valmistautumisen todella hyvissä ajoin, enkä ole milloinkaan kokenut joulustressiä. Uskon että sen välttää sillä että keskittyy olennaiseen ja nauttii joulun rauhasta."

Oletko tehnyt piparitaikinasta jotain ihan uutta, kerro paras vinkkisi? "Tänä vuonna suunnitelmissani on jokin hieman suurempi piparkakkuteos jouluksi, mutten ole vielä toteuttanut sitä. Piparkakkutaikinasta voi kuitenkin rakentaa lähes mitä tahansa. Vain mielikuvitus on rajana."

Mikä on mielestäsi kuumin trendi tämän vuoden joululeivonnassa? "Tänä vuonna ruokatrendeissä on ollut nähtävissä esimerkiksi raakaruokaa sekä paljon kasvisruokia ja uskonkin että nämä trendit näkyvät myös jouluruoissa ja leivonnaisissa. Myös Suomi 100- vuotta teema on varmasti vahvasti esillä."

 

Vuonna 2015 kilpailun voitti Linda Järvinen Pohjasta. Hän kommentoi voittoaan näin:

Linda Järvinen

Voisitko kertoa lyhyesti itsestäsi? "Olen 32-vuotias kondiittori Pohjasta. Jo pienestä pitäen olen rakastanut kaikkea käsillä tekemistä, muun muassa leivontaa, käsitöitä ja maalaamista."

Mitä Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -voittosi merkitsee sinulle ja mitä elämässäsi on tapahtunut voiton jälkeen? "Oli todella hauskaa ja yllättävää voittaa Myllyn Paras piparkakku-kilpailu. Sain sen kautta lisää itseluottamusta sekä tietoa, että osaan tehdä hienoja luomuksia vaikka aikaa on vähän ja yleisö on paikalla. Kilpailun jälkeen sain mahdollisuuden olla erilaisissa tv-lähetyksissä ja minusta tehtiin juttuja paikallisissa lehdissä. Vaikka on jo aikaa kulunut kilpailun jälkeen saan joskus vielä kuulla uusilta tuttavuuksilta voitostani."

Voisitko jakaa yhden jouluisen suosikkireseptin kanssamme? "Joulupöytään kuuluu mielestäni aina itseleivottua mallaslimppua. Tämän reseptin olen saanut kouluajan kaverilta."

Mikä joulussa on parasta ja miten vältät joulustressin? "Parasta joulussa on lasten odotukset ja heidän ilo. Hyvää jouluruokaa on tietysti parasta sekä perheen ja ystävien kokoontuminen. Vältän turhaa joulustressiä keskittymällä olennaiseen ja tekemällä asioita helpommiksi."

Mikä on mielestäsi kuumin trendi tämän vuoden joululeivonnassa? "Tämän vuoden kuumin joulutrendi on mielestäni kultaa, koristele vaikka piparkakut kultaisella kuorrutuksella."

 

Vuonna 2014 kilpailun voitti Sari Juntunen Kajaanista. Hän kertoi meille kuulumisiaan:

Sari Juntunen

Voisitko kertoa lyhyesti itsestäsi? "Leivon omaksi iloksi täytekakkuja ja muita leivonnaisia. Leipominen on mukavaa ja rentouttavaa käsillä tekemistä. Keittiö on minulle talon paras paikka, oikea kodin sydän. Muutama vuosi sitten aloin laittamaan leipomuksiani Täykkäri-blogiini, jotta itse muistan, mitä on tullut tehtyä ja millä ohjeella. Samalla muutkin pääsevät niihin käsiksi." 

Mitä Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -voittosi merkitsee sinulle ja mitä elämässäsi on tapahtunut voiton jälkeen? "Kilpailu oli mahtava kokemus! Kilpailuun osallistuminen on itsensä ylittämistä - mennä leipomaan yleisön eteen, tiukan aikataulun rajoissa. Ja tietenkin voitto kruunasi koko reissun! Hyvät naurutkin on saatu, kun jotkut ovat ihmetelleet, että oikeastiko tällaisia kisoja järjestetään.
Osallistuin kisaan Kajaanin Raatihuone -piparkakkutalolla ja senkin jälkeen olen tehnyt pienoismalleja oikeista rakennuksista. Kajaanin kirkko -piparkakkutalo sai valtavasti huomiota useissa lehdissä ja sattumalta oli vielä kirkon 120-vuotissynttärit, ja piparikirkko pääsi kuukaudeksi esille oikeaan kirkkoon. Jännittäviä hetkiä koettiin, kun se kuljetettiin autolla perille, sylissä pidellen. Tänä vuonna tein Kajaanin rautatieaseman. Valaistu ja tuoksuva piparkakkutalo on paras joulukoriste. Piparkakkutalo on niin tärkeä juttu minulle, että ilman sitä ei taida joulu tullakaan."

Kajaanin kirkko Sari ja Kajaanin kirkko Kajaanin rautatieasema 

Voisitko jakaa yhden jouluisen suosikkireseptin kanssamme? "Sivun yläreunasta löydät Tunturimökkikakun reseptin. Katso myös kaksi muuta suosikkiani blogistani."
•    Porkkanaleivokset
•    Rocky Road 

Mikä joulussa on parasta ja miten vältät joulustressin? "Ihmiset! Läheiset ihmiset, joista syntyy oikea tunnelma. Pitkä ruokapöytä, johon kaikki mahtuvat syömään yhtä aikaa, kaikessa rauhassa. Olennaisena osana jouluun kuuluvat myös jouluvalot, kynttilät sekä jouluruuat ja -leivonnaiset. Joulu tulee tekemisestä. Jos tupsahtaisin vain valmiiseen jouluun, jäisi tunnelmasta puolet pois. Stressi? Mikä stressi? Tykkään leipoa mahdollisimman paljon jo etukäteen ja jos jotain puuttuu, niin eihän kukaan edes huomaa sitä."

Piparkakkukakku

Mikä on mielestäsi kuumin trendi tämän vuoden joululeivonnassa? "Vegaanireseptejä tulee koko ajan enemmän. Ihmiset haluavat syödä entistä terveellisemmin ja eettisemmin. Aion itsekin kokeilla jotain!"

 

Vuonna 2013 kilpailun voitti Ninna Mäkinen Raisiosta. Kyselimme myös häneltä kuulumisia voiton jälkeen:

Ninna Mäkinen

Voisitko kertoa lyhyesti itsestäsi? "Olen Ninna Mäkinen Raisiosta. Vuoden 2013 Piparinleivonnan Suomen Mestaruuden jälkeen olen leiponut monta piparkakkua:)  Ei ainoastaan marras- ja joulukuun joulupiparkakut ja rakennelmat, vaan olen tehnyt myös muina juhlapyhinä pipareita, pääsiäisenä pupunmökkejä ja halloweenina kauhukartanoita. Lähinnä tutuille on tullut leivottua kymmeniä piparkkurakennelmia ja joulukukkasetkin olen korvannut piparkakuilla. Piparkakkuleivontaa olen harrastanut ihan pienestä pitäen, ensin äidin kanssa ja nyt omien lasten kanssa."

Mitä Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -voittosi merkitsee sinulle ja mitä elämässäsi on tapahtunut voiton jälkeen? "Voiton jälkeen sain tehdä useamman lehtihaastattelun, radiohaastatteluja ja ohjevideoita ja pääsin myös tv-uutisiin. Muutenkin voitosta on ollut paljon iloa ja hyötyä esim. uusien tuttavuuksien ja työtilaisuuksien muodossa. On aina mukava saada tunnustusta tekemilleen töille. Onneksi se julkisuus rauhoittui aika nopeasti. Nyt olen pitänyt piparkakun koristelukursseja Raision Confetissa vuosittain erilaisilla teemoilla ja muutaman muunkin kurssin piparkakkuihin liittyen. Tänä vuonna fantasiapiparkakkukurssin vuoden erilaisiin juhliin liittyen. Olen joka vuosi lahjoittanut hyväntekeväisyyteen piparkkutyön, jonka tuttu poliisi on vienyt mukanaan valitsemaansa kohteeseen, hän on mm. ilahduttanut vierailullaan lapsipotilaita syöpäosastolla Tyksissä." 

Voisitko jakaa yhden jouluisen suosikkireseptin kanssamme? "Jouluksi meillä tehdään joulupipareita ja joulutorttuja, sekä erilaisia pipareita ja kahvikakkuja vaihdellen. Sivun yläreunassa on viipaleipien ohje, jota olen tehnyt "aina" joulun aikaan. Kananmunan keltuaisia kun tuntuu jäävän yli piparkakkukoristelusta."

Mikä joulussa on parasta ja miten vältät joulustressin? "Piparin tuoksu ja se kun ei ole kiire minnekkään. Joulumottoni on: Joulu kyllä tulee, vaikka aina ihan kaikkea ei olisikaan siivonnut tai leiponut."

Mikä on mielestäsi kuumin trendi tämän vuoden joululeivonnassa? "Olen ajatellut kokeilla suolakinuskin makuisia karamellejä ja pipareita, niitä ohjeita tuntuu nyt olevan monessa leivontajulkaisussa. Rouheaa pintaa haetaan kakkuihin ja pipareihin."
 

Vuonna 2012 kilpailun voitti Marika Löfgren Turusta. Hän kertoi tunnelmia voitostaan:

Marika Löfgren

Voisitko kertoa lyhyesti itsestäsi? "Sain jo lapsena leipoa itse täytekakkuja ja osallistua äidin kanssa moneen puuhaan keittiössä. Kunnolla innostuin leivonnasta vasta aikuisiällä, kun olin töissä päiväkodissa ja mietin että piparkakustahan voisi tehdä vaikka mitä! Sain idean leikkityökalupakista ja niinpä semmoinen oli heti seuraavana päivänä keittiössäni syötävässä muodossa. Ukkini, joka tykkää nikkaroida sai sen joululahjaksi. Samana vuonna tein päiväkodin joulumyyjäisiin linnunpönttöjä, lasten vaunut ja monia muita itse suunnittelemia juttuja. Nyt 34 vuotiaana ja kahden lapsen äitinä annan lapsillemme vapaat kädet piparkakkutalon koristelussa. Talon osat on jo valmiina. Odotan innolla mitä taidetta he saavat aikaan! :)"

Työkalupakit Vessanpönttö

Mitä Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -voittosi merkitsee sinulle ja mitä elämässäsi on tapahtunut voiton jälkeen? "Voitto on merkinnyt paljon. Oli hieno yllätys saada tunnustusta rakkaasta harrastuksesta ja se on motivoinut leipomaan lisää sitä mukaa kun uusia ideoita on putkahdellut. On mahtavaa huomata itsekin kehitystä tapahtuneen. Pari vuotta sitten sain idean leipoa isänpäiväksi pieniä työkalupakkeja, ja siitä tuli yllätyksekseni jonkinasteinen facebook-hitti, jonka ansiosta myös paikallisesta lehdestä otettiin yhteyttä. Olen saanut myös parilta yritykseltä tilauksen piparkakuista ja myynyt tuotoksia myyjäisissä sekä osallistunut useisiin pienempiin kisoihin hyvällä menestyksellä. :) Lähetin Myllyn-paras kisaankin toisen kerran kuvan tekemästäni kahvikupista vuonna 2015. Pääsin finaaliin ja voitin hopeaa. Intohimo leivontaan on laajentunut vuosien myötä. Nykyään jos aikaa jää, leivon mielelläni myös täytekakkuja."

Kahvikuppi

Voisitko jakaa yhden jouluisen suosikkireseptin kanssamme? "Ehdoton joulun kestosuosikkini on maailman mehevin taatelikakku, joka on hurmaavan herkullinen ja kaikkea muuta kuin kuiva, vaikka kuivakakuksi taidetaankin luokitella. :)" 

Mikä joulussa on parasta ja miten vältät joulustressin? "Joulun oikea merkitys on tärkeä. Joulussa on ihanaa rauhoittuminen, tunnelma, perhe ja tietenkin herkullinen ruoka. Vältän stressin sillä kun en aseta itselleni liikaa tavoitteita. Joulu tulee ilman supersiivoustakin." 

Mikä on mielestäsi kuumin trendi tämän vuoden joululeivonnassa? "Marmoroidut marengit on in. Ja rennon letkeä, rouheinen ote leivontaan. Epätäydellinen on kaunista vuonna 2017."
 

Vuonna 2011 kilpailun voitti Sakari Kannosto Helsingistä:

Sakari Kannosto

Vuonna 2011 Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -kilpailussa ei järjestetty etukäteiskarsintaa, vaan kaikki halukkaat saivat osallistua kilpailuun paikan päällä Kampin kauppakeskuksessa.

Sakari Kannosto piirsi moottoripyöräilevän joulupukin vapaalla kädellä ja voitti koko kilpailun tällä ajankohtaisella ja hauskalla työllä.

Moottoripyöräilevä joulupukki

- Halusin vangita työhön tämän hetken fiiliksen: lunta ei ole vielä maassa ja jokainen toivoo pukilta lahjoja, joten annoin pukin käyttöön moottoripyörän ja säkin täynnä sydämiä.

Ensimmäisenä vuonna kilpailu herätti myös hieman hilpeyttä ja siitä uutisoitiin muun muassa MTV3-kanavan loppukevennyksessä!

 

Ella Ketola, Linda Järvinen, Sari Juntunen, Ninna Mäkinen ja Marika Löfgren hakivat mukaan kilpailuun alla olevilla kuvilla: