Miten leivon kuohkeimmat pullat? Voiko juustokakun pakastaa? Mitä tarkoittaa parasta ennen -päiväys? Kokosimme tälle Parhaat neuvot -sivulle vastaukset näihin ja moniin muihin ruoanlaittoon ja leivontaan liittyviin kysymyksiin.
Parhaimmat joulutortut valmistetaan Myllyn Paras Voitaikinasta tai Torttutaikinasta. Joulutortuissa käytetään perinteisesti rasva- ja taikinakerroksiin perustuvaa kaulittua taikinaa, joka kypsyessään muodostaa lehtevän leivonnaisen.
Kuivissa myllytuotteissa eli jauho-, hiutale-, lese-, suurimo- ja pastatuotteissa on parasta ennen päivämäärä. Se kertoo milloin tuote on parhaimmillaan hyvää käytettäväksi. Jauho-, hiutale- ja lesetuotteet säilyvät keskimäärin 1 vuoden ja suurimo- ja pastatuotteet 2 vuotta.
Tuulihatut sopivat moniin erilaisiin juhliin tarjottavaksi. Tuulihattujen tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin moni saattaa luulla. Seuraamalla ohjetta tarkasti, onnistuu kyllä varmasti! Täytevaihtoehtoja on rajattomasti, mutta esimerkiksi erilaiset makeat rahkatäytteet tai suolaiset juustoseokset sopivat hyvin.
Hiivan korvaaminen on mahdollista leivinjauheella tai taikinoissa, joissa on happamuutta, soodalla. Ne eivät luo taikinoihin kuitenkaan aivan samaa rakennetta, eikä makua, kuin hiivalla leivottuun taikinaan syntyy.
Kyllä, nämä kakut kestävät pakastamisen. Kakku kannattaa laittaa mahdollisimman kylmään pakastimeen, jotta se jäätyy nopeasti, eikä hyytelön rakenteeseen synny kiteytymistä. Laita pakastin siis ajoissa pakastusteholle.
Kananmunan voi korvata esim. laatikkoruoissa maitojauhe-vesi seoksella. Perusresepti on 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä. Maksa-, porkkana- ja perunalaatikosta kananmunan voi jättää kokonaan pois. Jos maito ei myöskään sovi ruokavalioon, esim. makaronilaatikossa munan voi korvata kevyesti suurustetulla lihaliemellä.
Vispipuuro on sekä lasten että aikuisten herkkua. Vispipuuroon käytetään perinteisesti puolukoita ja Mannasuurimoita, mutta myös muut marjat ja Kauramannasuurimot sopivat ihanasti.
Anna kakkupohjan ensin jäähtyä hyvin ja laita sen jälkeen isoon pakastemuovipussiin suljettuna viileään kylmiöön tai jääkaappiin. Näin se säilyy muutamia päiviä hyvin, sillä kakkupohjassahan ei ole rasvaa. Itseasiassa kakku on helpompi leikata halki vasta seuraavana päivänä leivonnasta.
Letut, lätyt, plätyt, räiskäleet, ohukaiset – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Letut sopivat sekä arkeen että juhlaan ja sekä makeaan että suolaiseen herkutteluun. Lue parhaat lettuvinkkimme!
Herkulliset, sokeroidut munkit kuuluvat etenkin vappuun. Monissa kodeissa munkkien leipominen ja paistaminen on koko perheen yhteinen, odotettu perinne. Munkkitaikina kannattaa tehdä hieman eri tavalla kuin tavallinen pullataikina ja toki munkkien paistamisessakin on omat niksinsä.
Erilaiset piirakat ovat herkullisia tarjottavia niin suolaisina kuin makeinakin. Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Mitään salatiedettä piirakoiden leipominen ei suinkaan ole, mutta muutamaan asiaan on hyvä kiinnittää huomiota, jotta lopputulos olisi herkullinen.
Voit korvata kaikissa leivonnaisissa ruokasoodan leivinjauheella. Leivinjauhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä ruokasoodaan verrattuna (2 tl leivinjauhetta = 1 tl ruokasoodaa).
Voit pakastaa leipomasi tuotteet, sillä olet kypsentänyt pakasteena ostamasi taikinan. Pakastetaikinasta leivotut ja paistetut leivonnaiset ovat uuden veroisia eli ne kestävät hyvin pakastamisen.
Suosittelen lisäämään (Hyla)maitorahkaa (250 g tlk) (Hyla)kuohukermaan tai Floran vastaavaan vaahtoutuvaan kermaan (2-2½ dl tlk) eli puolet rahkaa ja puolet kermaa niin kestää paremmin. Samalla on puolet vähemmän rasvaa.