Joulu ei ole joulu ilman mehevää joulukinkkua. Myllyn Paras tarjoaa parhaat reseptit joulukinkun sulattamiseen, kypsentämiseen, kuorruttamiseen ja ylijääneen kinkun hyödyntämiseen.

”Tulis joulu, niin saisi yölläkin syödä”, lausutaan vanhassa sanonnassa. Mitä olisikaan joulu ilman ruokaa – ja erityisesti joulukinkkua. Sen hankinta ja paistaminen on monissa perheissä varsinainen ohjelmanumero, jonka ensimmäinen näytös alkaa jo kaupassa.

Minkä kokoinen ja -maalainen kinkku valitaan? Ostetaanko kinkku potkalla vai ilman? Pakastettuna vai tuoresuolattuna? Sopisiko meidän perheellemme luuton vai luullinen vaihtoehto? Entä maistuisiko tänä jouluna harmaa- vai punasuolattu joulukinkku?

Kun oikea kinkku on valittu, on edessä säilöminen, sulattaminen ja paistaminen. Kinkun paistaminen edellyttää paitsi hyvää paistomittaria, myös kärsivällisyyttä – tuleehan kinkusta sitä mehukkaampi, mitä pienemmällä lämpötilalla sen paistaa.

Joulukinkun paistaminen

Viimeistään joulukinkun paistaminen tuo monelle sen oikean joulun tunteen.

Jos olet ostanut pakastekinkun, on kinkku hyvä ottaa sulamaan jääkaappiin, kun aatto on lähenemässä. Kinkku sulatetaan aina sen omassa pakkauksessa.

Sulattaminen kestää kinkun koosta riippuen noin 1-2 vuorokautta, ja sen sisälämmön tulisi nousta sulattamisen aikana reiluun kymmeneen asteeseen. Tämän jälkeen kinkun pinta pyyhitään talouspaperilla kuivaksi, kinkku laitetaan uunipannulle ritilän päälle kamarapuoli ylöspäin ja lihalämpömittarin kärki työnnetään kinkun paksuimman kohdan keskelle, ei kuitenkaan luuhun kiinni.

Pakastekinkku kypsennetään 125-asteisessa uunissa, tosin pienen kinkun voi paistaa jopa 150 asteessa. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja lämpötilan mukaan ollen noin 1 tunti/kg. Kinkku on kypsää, kun sisälämpötila on 85 astetta. Joulukinkun kypsyys on tosin makuasia – nyhtöpossu on tuonut mukanaan muodin, jossa joulukinkkuakin paistetaan ylikypsäksi.

Muistathan paistaa kinkun hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta ehdit kuorruttaa sen. Löydät Myllyn Parhaan kinkun sulatusohjeen täältä ja paisto-ohjeen täältä.

Kinkun kuorrutus ja tarjoilu

Myllyn Parhaan helppo ja laktoositon ruistaikinakuorrute pitää kinkun mehevänä ja antaa sille myös makua. Helppo kuorrute valmistuu Myllyn Parhaan Ruistaikinasta ja kananmunasta.

Herkullinen ruiskorppukuorrute saa makua neilikasta, Dijon-sinapista ja Myllyn Parhaan Ruiskorppujauhoista. Kaunis ruiskorppukuorrute on paitsi laktoositon, myös kananmunaton.

Kinkku tarjoillaan perunoiden ja muiden jouluherkkujen, esimerkiksi rosollin, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikon kera. Kinkun kastikkeeksi sopii erinomaisesti banaanista, omenasta ja mausteista makunsa saava kinkkukastike.  

Hyödynnä yli jäänyt joulukinkku kinkkupastaan

Monet törmäävät joulun pyhien jälkeen visaiseen pulmaan – mitä tehdä ylijääneelle kinkulle? Herkullista lihaa ei missään nimessä kannata heittää pois, sen kun voi helposti hyödyntää arkiruoanlaitossa. Joulukinkku sopii oivallisesti esimerkiksi Myllyn Parhaan helppoon kinkkupastaan, joka maistuu varmasti jokaiselle perheenjäsenelle.