Rouheinen satokauden kasvispiirakka

Tällä kertaa suolaisen piirakan pohja valmistuu vehnästä ja kaurasta. Tämä maukas piirakkapohja sopii erilaisten suolaisten piirakoiden pohjaksi, joten voit valmistaa samalla taikinareseptillä monen makuiset suolaiset piirakat. Tähän suolaiseen piirakkaan valikoitui täytteeksi kotimaisia kasviksia, jotka ovat nyt satokaudessa. Täytteessä on käytetty varsiparsakaalia, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia ja punasipulia. Tähän piirakkaan voi kuitenkin valikoida kasviksia oman maun mukaan. Kasvikset voi kuullottaa seesamiöljyssä tai valitsemassasi ruokaöljyssä. Kannattaa valmistaa suolainen piirakka jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin maku ja piirakan kosteus tasoittuvat. Tämä vinkkinä kaikenlaisten suolaisten piirakoiden valmistuksen ja tarjoilun aikatauluttamiseen. Katso alta herkullinen resepti rouheiseen satokauden kasvispiirakkaan!
Rouheinen satokauden kasvispiirakka
Pohja
3 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Kaurarouhepuuro Steel Cut
½ tl suolaa
170 g voita
1 rkl kylmää vettä
Täyte
400 g kasviksia (kesäkurpitsa, varsiparsakaali, paprika, tomaatti)
1 keskikokoinen punasipuli varsineen
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
2 dl kermaa
150 g ranskankermaa
1 dl kermajuustoraastetta
2 kananmunaa
(jauhettua/rouhittua mustapippuria)
Mittaa kuivat aineet kulhoon. Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi. Nypi voi ja kuivat aineet keskenään. Kun ainekset on nypitty, lisää joukkoon vielä kylmä vesi ja työstä taikinasta tasainen. Kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin noin 30-60 minuutin ajaksi.
Valmista sillä aikaa täyte pesemällä ja pilkkomalla kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Siivuta punasipuli ja hienonna myös sipulin varsi. Kuumenna öljy pannulla ja hienonna joukkoon valkosipuli. Lisää vielä kasvikset ja sipuli pannulle. Jos käytät tomaattia, niin sitä ei kannata pannulla kuullottaa. Kuullota kasviksia parin minuutin ajan. Mausta suolalla ja anna jäähtyä.
Ota taikina pois jääkaapista ja painele se piirakkavuoan (noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna, jotta taikina ei tartu käsiin.
Levitä hieman jäähtyneet kasvikset piirakkapohjan päälle. Voit ottaa kasviksista osan erilleen koristelua varten. Levitä myös siivutettu tomaatti tässä vaiheessa, jos käytät tomaattia.
Sekoita kermasta, ranskankermasta, juustoraasteesta ja kananmunista seos. Lisää joukkoon hieman mustapippuria. Kaada seos kasvisten päälle ja laita päälle vielä erilleen otetut kasvikset.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Voit suojata piirakan pintaa foliolla paiston aikana, jotta piirakka ei ota liikaa väriä.
Vinkki! Voit tarjoilla annokset raastetun parmesan-juustoraasteen sekä hienonnetun rosepippurin kanssa. Viimeistele annokset vielä tuoreilla salvialla ja esimerkiksi puolukoilla.
Kommentteja ja keskustelua