Näin järjestät pikkujoulut ystäville - osa 1
Mikäli et osallista vieraitasi pikkujouluissa, päädyt ensimmäiseen tapaan pitää klassiset pikkujoulut. Tällöin kannattaa miettiä pikkujoulujen tarjoilu niin, että voit valmistaa mahdollisimman paljon etukäteen. Vieraiden tullessa on mukava seurustella yhdessä, eikä enää hääriä keittiössä.
Meillä aloitetaan klassiset pikkujoulut niin, että aluksi nostetaan lasi kuohuvaa ja nautitaan sen kanssa suolapala, joka tuo mieleen jo aavistuksen joulusta. Alkupalaksi valitsin tällä kertaa Mini-juustobriochit, jotka leivotaan jouluisista lehtevistä taikinoista. Täytteeksi laitan vahvaa juustoa, esimerkiksi parmesaania tai vanhaa goudaa sekä mausteita. Erilaisiin minikippoihin tehtynä briocheihin saa näyttävyyttä. Minikippoina toimivat esimerkiksi kirpputoreilta löytyvät vanhat mummojen kahvikupit, jotka ovat entisaikojen tyyliin kooltaan siroja ja pieniä.
Pikkujoulun ruokaisampaan osuuteen sopii lämmin keitto, jonka kanssa tarjoillaan suolaisia herkkuja. Maistuva on esimerkiksi myskikurpitsasta itse keitetty Myskikurpitsa-sosekeitto. Valmista keitto etukäteen ja kuumenna se juuri ennen kuin tarjoilet sitä - keitto kestää hyvin kuumennuksen.
Jouluiseen teemaan istuvat keiton kanssa hyvin Nyhtökaura-joulutortut, jotka sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon. Chili ja juustokumina antavat nyhtökauralle potkua. Vaihtoehtoisesti voit käyttää valmiiksi maustettua ”Mexican-nyhtökauraa”. Mikäli haluat, voit laittaa täytteeksi myös maustettua jauheliha-sipuliseosta.
Maistuvia tarjottavia ovat Juures-sinihomejuustorullat. Voit valmistaa nämä kokonaan etukäteen tai esivalmistella taikinarullat jääkaappiin odottamaan. Leikkaa vähän ennen ruokailua rullasta viipaleita, jotka paistat kypsiksi. Näin saat lämpimiä herkkuja tarjoiluun. Mikäli haluat Juures-sinihomejuustorullista vegaanisia, käytä vegaanista tuorejuustoa ja mausta se reilusti rouhitulla mustapippurilla. Ripottele pinnalle vegaanista, paistoon sopivaa juustoraastetta.
Kolmas tarjottava keiton kanssa voi sisältä reilusti salamia ja jouluista luumua. Näistä suolapaloista kannattaa tehdä kauniita ruusuja. Se on helpompaa kuin uskotkaan. Käytin tässä ohjeessa porosalamia, joka on mainio maun antaja voitaikinaruusuille. Toki muutkin salamit sopivat, esimerkiksi pepperoni-salami antaa hyvin makua miedoille voitaikinaleivonnaisille.
Katso ihastuttava resepti: Voitaikinaruusuja salamilla ja luumulla. Reseptin yhteydessä on video, kuinka loihdin näitä Huomenta Suomen Jesse Kamraksen kanssa.
Suolaisten ruokaisten syötävien lisäksi pöydässä saa olla koko illaksi naposteltavaa ja pönikkä maistuvaa punaviiniä. Mainio viini on esimerkiksi Curicó Valleyn alueelta tuleva Castillo de Molina Reserva Pinot Noir -punaviini hanapakkauksessa, josta riittää nautittavaa koko illalle. Tämä punaviini on moneen makuun, sillä se on mehevä, keskitäyteläinen, pehmeätanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen ja vaniljainen, mukana on aavistus savuista tammea.
Naposteltaviksi viinin kanssa sopivat Ruisgrissinit. Grissinejä tehtäessä sulanut pakasteruistaikina suikaloidaan, suikaleet nostetaan uunipellille, kieputetaan löysille kierteille ja voidellaan munalla tai öljyllä. Pinnalle ripotellaan mieluisaa yrttiseosta, pippurirouhetta, chiliä tai kuivattua oreganoa. Grissinit paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla vartissa rapeiksi ja kauniin värisiksi.
Grissinit voi valmistaa samaan tapaan myös lehtevästä joulutaikinasta. Muista käyttää kohmeista taikinaa, jolloin saat lehtevän tuloksen. Voitele tikut, mausta ja paista kuten edellä.
Mainiota naposteltavaa pikkujouluihin ovat Kauraisesta Siemennäkkäriseoksesta leivotut Glöginäkkärit. Valmistuksessa käytetään nesteenä glögiä. Se antaa kivan pikantin maun naposteltaville kekseille. Tee ohjeen mukaan levy näkkäriä ja ota siitä kolmella erilaisella jouluisella piparimuotilla paloja. Näin näkkärit sopivat joulunaikaan tarjoiltavaksi. Paljastan ohjeessa kolme maistuvaa päällysideaa, jotka voi tarjota näkkärien päällä tai erikseen tahnoina näkkärien kanssa: mäti-, maksapasteija- ja lakkapäällys.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää edellä mainittuun näkkäriin nesteeksi joulusoseita. Saat kauniita erivärisiä näkkärisipsejä.
Illanviettoon kannattaa varata aina jälkiruoka tai herkku kahvin kanssa. Se jää herkkusuiden mieleen pitkäksi aikaa. Oma pitkäaikainen suosikkini on ollut tämä raikaspäällysteinen juustokakku. Siinä on piparkakun makuinen pohja, valkosuklainen täyte ja karpalopäällys. Mielestäni vastustamaton makuyhdistelmä. Kakun pinta on kauniin joulun punainen. Tästä reilunkokoisesta juustokakusta riittää noin kymmenelle vieraalle.
Kiitos ohjeista!
ihania leivonnaisia !!