Blinigurun parhaat reseptit & 10 vinkkiä täydellisiin blineihin

Savulohiblinit

Kun alan kirjoittamaan tätä blogijuttua, olen tulossa juuri luennoimasta laivalta. Aihe ei sentään ollut blineistä, mutta aamulla lähtiessäni katsoin isoa mainosta ”Bliniviikot – koko helmikuun punaisilla laivoilla”. Olipa herkullinen blinikuva mainoksessa, sillä se sai katseeni kääntymään ja harmittelemaan, etten osunut bliniaikaan laivalle. Laiva ei ole ainoa paikka, jossa bliniaika huomioidaan näkyvästi. Kuumimmillaan bliniaika sijoittuu tammikuun loppupuolelta helmikuulle. Monille ravintoloille bliniviikot ovat hyvä lisä tarjontaan hiljaisen tammikuun alun jälkeen. Näppärä emäntä tai isäntä valmistaa blinit toki itsekin ja järjestää jopa ystäville tai sukulaisille kotona blinikutsut.

Blini

Itse olen monena vuonna tuonut uusia blinireseptejä blinikauteen vuoden alkupuolelle, koska blinireseptit ovat niin kysyttyjä. Monia blinikutsuja on tullut pidettyä. Kerron tässä blogissa 10 vinkkiä täydellisiin blineihin ja lisäksi 7 erilaista suunnittelemaani blini-reseptiä. Mutta ensin hieman blinien historiaa.

Blinikutsut

Blinit eli linnit ovat lähtöisin venäläisestä keittiöstä, jossa blinit ovat suorastaan klassikkoja. Kirjahyllystäni löytyy Risto ja Ritva Lehmusoksan Venäläinen keittiö -kirja, joka on Gummeruksen julkaisema vuodelta 1995. Siellä kirjailijat kertovat, että Blin, monikossa bliny, blini eli linni oli varhaisemmassa muodossaan mlin. Mlin merkitsi myllyä ja sana on peräisin samasta latinan molinumista, kuten on myös suomenkielinen ”mylly” sana.

Venäläinen keittiö -kirja

Pakanalliseen aikaan kullankeltaisia, pyöreitä blinejä syötiin tulikuumana voisulan kanssa ja samalla palvottiin auringon jumalaa Jarilaa. Kristinuskon levittyä blineistä tuli paastoa edeltävän laskiaisviikon ruokaa. Uskottiin, että laskiaisruoan piti olla tuhtia, jotta seuraavan vuoden ruokavarastot varmistuisivat.

Nykyisin suussa sulavat blinit ovat muodikasta syötävää ja ne hemmottelevat talvisia makuhermoja. Blinien kanssa tarjottiin kauan sitten Venäjällä sipulia ja suolakalaa, nykyisin blinit saavat kruunukseen suolakalan tilalle kauniinväristä mätiä ja sipulisilpun lisäksi tarjolla on makuja pehmentävää täyteläisen kermaista smetanaa.

Smetanaa

Blinien raaka-aineet vaihtelevat, ainoaa oikeaa bliniä ei ole olemassa. Blinit ovat useimmiten paksuja hiivalla kohotettuja herkkuja, mutta blinit voivat olla jopa ohuita ja pitsisiä lättysiä. Tyypillisin blinin maku tulee tattarijauhoista, mutta blinejä voi valmistaa myös ilman tattaria.

Tattarijauho

10 vinkkiä täydellisiin blineihin

1. Valmista blinitaikinan juuri edellisenä päivänä kylmään happamaan nesteeseen ja pidä sitä huoneenlämmössä kelmulla peitettynä TAI liuota hiiva kädenlämpöiseen happamaan nesteeseen ja sekoita siitä juuri, jota pidät jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin 4 tuntia.

Blinien juuritaikina

2. Happamaksi nesteeksi sopii oikein hyvin kermaviili tai paksu kermainen jogurtti, myös laktoosittomat vaihtoehdot käyvät tarvittaessa. Nesteenä voi käyttää myös olutta, tällöin taikinan juuri valmistuu hieman nopeammin, koska olut, tarkemmin sen hiivaisuus ja makeus, käyttävät taikinaa hyvin.

Blinien raaka-aineet

3. Älä lisää blinijuureen suolaa, joka heikentää juuren tekeytymistä. Pieni sokerilisä sen sijaan parantaa hiivan toimintaa. Suola lisätään sitten myöhemmin vasta itse taikinaan.

4. Paras eli hapokkain blinien maku syntyy pelkillä tattarijauhoilla, juuren tulee olla melko paksua, koska siihen lisätään myöhemmin maitoa, joka löystää taikinaa.

5. Kylmään / huoneenlämpöiseen juureen lisättävän maidon tulee olla kuumaa, jotta blinitaikina lämpenee ja hiiva otaa vielä viimeisen potkun. 

Blinitaikinaan lisättävät aineet

6. Taikinaan tuleva kananmuna kannattaa erotella: keltuainen lisätään sellaisenaan, mutta valkuainen vatkataan puhtaassa kulhossa erikseen kovaksi vaahdoksi, joka nostellaan lopuksi hyvin varovaisesti taikinaan niin, että taikinaan syntyy kuohkeutta. Näin saadaan kauniin pitsinen pinta blineihin.

Valkuaisvaahto lisäksi taikinaan

7. Kun taikinajuureen on lisätty kaikki aineet, tulee blinitaikina paistaa heti.

8. Käytä blinien paistamiseen halkaisijaltaan 10-12 cm kokoista valurautaista blinipannua, joka kuumenee riittävästi ja blineistä tulee näin mahdollisimman rapeita.

9. Paistamista varten sulata voi ensin kattilassa. Käytä blinien paistamiseen vain voin kirkas osa, ns. kirkastettu voi, jotta rasva ei käryä paistettaessa. Laita kuumalle blinipannulle ½-1 tl kirkastettua voita, lisää isolla kauhalla reilusti blinitaikinaa (½-1 cm). Voin määrää ei kannata liioitella, liika voi tekee blineistä turhan raskasta syötävää.

Blinitaikina voilla siveltyyn pannuun

10. Paista bliniä muutama minuutti keskilämmöllä, että päällyspintaan syntyy pieniä taikinakuplia ja pinta alkaa hyyttyä. Käännä blini sen jälkeen ja jatka paistamista toiselta puolelta vielä 2-4 minuuttia. Ole tarkkana, että blini ei pala.

Blinin paistaminen valurauta-blinipannussa

Katso tästä blinien perusohje.

Kuva paistettu blini pannussa

Reseptin lopusta löydät blinien valmistusvideon (blinit ovat videopätkän loppupuolella).

blinit

Blinien lisukkeet

Lisukkeiksi blineille kuuluvat perinteisimmin kirjolohen, muikun, siian tai mateen mäti tai kaviaari, smetana sekä hienonnettu punasipuli. Päälle voi rouhia mustapippuria.

Blini kirjolohenmädillä

Blinin kanssa voi tarjota muitakin lisukkeita, esimerkiksi graavia tai kylmäsavustettua lohta tai katkarapuja. Näistä voi valmistaa smetanan kanssa valmiita kala- tai äyriäislisukkeita tai eri ainekset voi tarjoilla erikseen. Mikäli et halua tarjota kalaa tai ruokailijoissa on kala-allergisia, voit tarjoilla sienisalaattia ja suolakurkkua sekä hunajaa, savuporo sopii myös. Lisäksi on olemassa mustaa Cavi-artia eli vegaanista kaviaaria (kasviperäinen valmiste merilevästä, tuote näkyy myös kuvassa).

Blinien lisukkeet

Blinijuomat

Blinien kanssa juomiksi sopivat hapokas Riesling, raikas Chablis, kuohuviini tai jos oikein juhlavia ollaan, voi juomaksi valita jopa samppanjan. Myös täyteläiset oluet sopivat ja raikas kupliva vesi sitruunalla maustettuna on raikas alkoholiton vaihtoehto. Esimerkiksi blinikutsu-kuvassa pöydässä on Wolfberger Riesling (Alsace,2016). Se on ranskalainen valkoviini, joka on sopivan kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen ja hedelmäinen blineille.

Blinien kanssa riesling valkoviini

Monia blinireseptejä olen suunnitellut, tässä on kootusti 7 mainiota blinireseptiä kuvineen

1. Savulohiblinit

Tässä reseptissä spesiaalia on se, että perinteiseen blinitaikinan on lisätty savulohta, joka antaa makua, siis jo itse taikinaan. On muistettava, että koska blinitaikinassa on suolaista savukalaa, suolaa ei tarvitse enää lisätä taikinaan. Katso tästä resepti.

Savulohiblinit

2. Blinit tattari-tumma olut-taikinasta

Näitä blinejä teimme Arttu Harkin kanssa muutama vuosi sitten radio Suomi Popille ”Keittiössä Poppaa” -ruokaohjelmaan. Blinitaikinan valmistimme perinteisen maun antavilla tattarijauhoilla, mutta ohjeeseen lisäsimme olutta, joka teki taikinan rakenteen mukavan kuohkeaksi. Olut antaa oman makunsa taikinaan. Katso resepti tästä ja sen lisäksi video ohjeen alta, kuinka onnistuimme kokkailuissa Artun kanssa.

Blinit tattari-tumma olut-taikinasta

3. Blinit uunissa

Mikäli blinien paistaminen tuntuu työläältä tai et omista blinipannua, voit kypsentää blinit uunissa. Käytä paistamiseen matalaa paistos- tai muffinipeltiä, jossa on mahdollisimman laakeita koloja. Voitele kolot reilusti voisulalla. Jaa blinitaikina koloihin n. 2 cm paksuudelle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10–20 min blinien koosta ja paksuudesta sekä uunipellin/-vuokien materiaalista riippuen kauniin värisiksi. Katso resepti tästä ja video ohjeen alta, kuinka valmistan Salsa Sinisalon kanssa näitä blinejä.

Blinit uunissa

4. Bliniburgerit

Jos perinteinen tarjoilu kyllästyttää, blineistä voi loihtia myös uudenlaisia versioita. Taikina tehdään bulgarianjogurttiin samalla tavalla kuin tehtäisiin perinteisiä blinejä. Blinit paistetaan ja asetetaan aina kaksi paksua bliniä vastakkain ja täytetään blinitäyttein. Tuloksena on huipputrendikäs burgeri. Katso ohje tarkemmin tästä.

Bliniburgerit

5. Blinit porotäytteellä

Vaihtelua blineihin saa kätevästi erilaisin täyttein. Näitä blinejä varten kehittelin herkullisen kylmäsavuporotäytteen, jossa mukana on hapokasta ranskankermaa, täyteläistä tuorejuustoa ja yllätyksenä puolukoita. Kurkkaa resepti tästä.

Blinit porotäytteellä

6. Suolainen blinikakku

Blinikakkua varten paistetaan isot laakeat blinit pienellä paistinpannulla tai isolla blinipannulla. Paistetut blinit kasataan korkeaksi kakuksi ja kakku täytetään suolaisilla täytteillä täytekakun tapaan. Täytteeksi sopivat esimerkiksi: mäti, smetana ja sipuli, graavi- tai kylmäsavustettu lohi. Kokoa oma blinikakkusi tämän ohjeen mukaan.

Suolainen blinikakku

7. Blinit karpaloilla ja kinuskikastikkeella

Blinit voi tarjota myös makeana jälkiruokana. Makeat blinit onnistuvat, kun lisukkeeksi valitaan esimerkiksi karpaloita ja kinuskikastiketta. Taikinaan voi myös laittaa vähän hunajaa tai jotain makeutusainetta, jos haluaa. Ehkäpä tarjoat näitä makeita blinejä talvisena jälkiruokana tai ihan omana herkkunaan kuuman kaakaon, maistuvan teen tai aromaattisen kahvin kanssa. Löydät reseptin tämän linkin kautta.

Blinit karpaloilla ja kinuskitäytteellä

Herkullista bliniaikaa!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.