Runebergin kakku

  • Tiesitkö, että Runebergin torttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkuaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen ja, että nimi tulee siitä kun Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.

  • Runebergin torttujen perinteisin muoto on muotteihin tehty leivonnainen.

  • Aina näitä muotteja ei ole, jolloin kätevää on tehdä kakku, josta jokainen saa hillosilmäisen palan.

  • Torttukakulle makua tuo runsas kostutus: laimenna manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia vedellä ja kostuta kakku sillä meheväksi.

Runebergin kakku

10-12 palaa (1 pyöreä kakku, halkaisijaltaan 23 cm)

150 g margariinia tai voita (voi olla laktoositonta)
dl sokeria
2 munaa
dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Korppujauhoja
1 dl keksin tai piparin muruja
1 dl kermaviiliä
1 tl soodaa
½ tl manteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia)
Kostutukseen:
n.2 dl vedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia
Pinnalle:
n.2 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)

Voitele irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin sooda ja manteliuute ja lisää seos sekä voi-sokeri-munaseos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (n. 12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 cm:n päähän vuoan reunasta. Paista kakku 175-asteessa 30-40 minuuttia (vuoan halkaisijasta riippuen) uunin toiseksi alimmalla tasolla. Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku.

Jos hillo on pulahtanut lähes kokonaan taikinan sisään, lisää jokaisen päälle vähän uutta hilloa. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille.

Anna kakun mehevöityä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Resepti: