Haettu sivustolta 20.4.2024
15 kommenttia
Valmisteluaika
15 min
Kokonaisaika
1 h 30 min
Ainekset 20-30 kpl annosta
Juuri:
½
l
vettä
1
pkt
hiivaa (50 g)
½
dl
siirappia
Taikina:
½
rkl
suolaa
2
rkl
kuminaa
50
g
margariinia
Ohje
-
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen jauhot ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli (valmista juuri tällöin kylmään veteen).
-
Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina, margariini ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipäsiä.
-
Leivo taikina 6-7 cm paksuiseksi tangoksi ja jaa se 20-30 viipaleeseen. Painele viipaleet leipäsiksi. Paista leipäset 225-asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Vinkit
Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta. Katso taikinajuuren tekeminen alusta asti Ruisleipä -reseptistämme.
Reseptissä mukana
Kokeile myös näitä reseptejä
Kommentteja ja keskustelua
Anonyymi
kirjoitti
29.11.2011 - 13:57
Voisko tehdä vuoassa leivän tällä ohjeella?
Anonyymi
kirjoitti
30.11.2011 - 08:50
Voi tehdä vuokaleivänkin. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
8.9.2011 - 11:39
Jos ei ole siirappia, miten voi tehdä?
Anonyymi
kirjoitti
21.9.2011 - 08:23
Siirapin sijasta voi käyttää esim. hunajaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
10.3.2010 - 21:42
Voiko hiivaa korvata kuivahiivalla?
Anonyymi
kirjoitti
15.3.2010 - 15:37
Voi käyttää myös kuivahiivaa. Kuivahiiva lisätään jauhojen seassa ja nesteen tulee olla reilusti kädenlämpöistä, jotta hiiva herää toimimaan.
Anonyymi
kirjoitti
22.3.2009 - 16:33
Lisätäänkö siis juureen vielä 6 dl ruisjauhoa ja 4 dl vehnäjauhoa, kun tehdään taikina? Vai onko se 6 dl ruisjauhoa, joka taikinan kohdalla on mainittu juuri siihen juureen käytetty?
Anonyymi
kirjoitti
23.3.2009 - 09:44
Kun juuren on annettu käydä, niin siihen lisätään vielä 6 dl ruisjauhoja ja n. 4 dl vehnäjauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta.
Anonyymi
kirjoitti
28.10.2007 - 17:59
Voiko vehnäjauhot korvata hiivaleipäjauhoilla?
Anonyymi
kirjoitti
29.10.2007 - 08:53
Voi korvata. Terveisin, Kuluttajaneuvonta.
Anonyymi
kirjoitti
9.9.2007 - 10:30
Nam nam. Hyvältä näyttää.
Anonyymi
kirjoitti
19.9.2006 - 14:00
tarviiko nostattaa?
Anonyymi
kirjoitti
19.9.2006 - 14:11
Ei tarvitse. Terv.Kuluttajaneuvonta
Anonyymi
kirjoitti
1.2.2005 - 15:27
Oli tosi helppo ja hyvä ohje. Lisäsin ite vähän vielä ruishiutaleita ja vähensin vehnäjauhojen määrää. En laittanut siirappia kauheasti, mutta hyvää tuli silti!
Anonyymi
kirjoitti
17.2.2004 - 20:27
Todella helppo ohje. Ohjeessa ei neuvottu kohottamaan taikinan valmistumisen j'lkeen, mutta kohotin kuitenkin valmista taikinaa vajaan tunnin sek' lis'ksi viel' liinan alla. Ja oikein maukasta leip'' tuli!
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
R